על רקע המשא ומתן שמתקיים בעת הזו בדוחא לשחרור חטופים משבי חמאס, הנשיא טראמפ סיים את ביקורו במזרח התיכון בשבוע שעבר, תוך שהוא מתאם מהלכים לקראת סיום המלחמה בעזה – וזאת, לפי הדיווחים, ללא ידיעת ישראל. ד"ר איל חולתא, ראש המל"ל לשעבר, התייחס להתעצבותו מחדש של המזרח התיכון בחסות ההתפתחויות האחרונות מהמלחמה בעזה ולמדיניות החוץ של ארה"ב באזור.
"אנחנו נמצאים ביממה קריטית במשא ומתן בדוחא. ראש הממשלה נתניהו צריך לקבל החלטות. ישראל צריכה לקבל החלטות. ראש הממשלה נתניהו צריך להחליט איזו מציאות הוא מסדר לכולנו בישראל בעת הזו", ציין חולתא בפתיחת דבריו.
חולתא התייחס להתנהלות המשא ומתן: "יש מעט מאוד אינפורמציה שיוצאת מדוחא, אנחנו רגילים להדלפות על בסיס שעתי, ואני מקווה שמה שאנחנו רואים זה כינוס של ההעמדות. עסקת החטופים חייבת להיות כרוכה בהסכמות שבהן חמאס מוותר על השלטון בעזה, מניח את הנשק, כדי שאפשר יהיה להגיע לסיום מלחמה בתנאים נורמליים. כל זמן שחמאס מתעקש לא לוותר על השלטון בעזה, הוא בעצם אומר לישראל 'אתם לא תקבלו את כל החטופים' – כשברור שהוא לא יכול לתת את כל החטופים בלי הערבות שמשאירים אותו בשלטון. זו הבעיה המרכזית במשא ומתן עד עכשיו", הסביר.
בהמשך ניתח חולתא את הדברים מנקודת מבטו: "מה שלצערי הרב קורה במערכת הישראלית ביתר שאת בחודשים האחרונים זו האווירה הישראלית, שבה המטרה הופכת להיות הישארות רצופה בעזה. שרים בממשלה אומרים שזה יותר חשוב משחרור החטופים. לכן השאלה שעולה היא לא רק מה חמאס צריך להתגמש, אלא גם מה ישראל. מה עמדתו של נתניהו? אם שרידות הממשלה יותר חשובה לו מהחזרת החטופים – זה המחיר שאנחנו משלמים".
כמו כן, התייחס חולתא להחלטות הבעייתיות של הדרג המדיני, לשיטתו. "אם זה היה תלוי בי – הייתי חותר לעסקת חטופים שמחזירה את כולם. ואני גם לא מבוהל מיציאת צה"ל מרצועת עזה, ובלבד שאנחנו יכולים לשמור על חופש הפעולה שלנו ולפעול כמו שצריך כדי למנוע את כניסת האמל"ח לתוך רצועת עזה, באופן הרבה יותר טוב ממה שהיה בשנים האחרונות מאז 2006 וההתנתקות", טען.
"הפגיעה בחמאס בעזה היא אדירה, והיא גדולה לאין שיעור מהפגיעה בחיזבאללה בלבנון – ושם הגענו להפסקת אש, ולא החלטנו שאנחנו נכנעים מולם. אני חושב שאפשר למצוא נקודת עבודה כזו", הסביר.
"ראש הממשלה לא מסוגל לעשות את הצעד הזה, אז הצעד הראשון ההכרחי לפי דעתי זה המתווה של ויטקוף – שמחזיר מחצית מהחטופים החיים. אני מקווה להחזיר גם את החללים, הרי אנחנו לא נוכל לסיים את המלחמה בלי החזרת החללים", הוסיף. "אני חושב שהדינמיקה הזו צריכה להתחיל להתקדם", הדגיש.
בהמשך דן חולתא בביקור של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בשבוע שעבר ברחבי המזרח התיכון: "אני חושב שיש לנו תחושה שטראמפ נוטש את ישראל, אבל כשהנשיא טראמפ מדבר על המלחמה, מזכיר לציבור שלו איך המלחמה הזו התחילה ומדבר על זה שלישראל יש את הזכות להגן על עצמה ולהילחם כמו שצריך בחמאס ולא לוותר על הדבר הזה – זה מסר מאוד חשוב. ההחלטות של הנשיא טראמפ מבטאות חוסר סבלנות, ויותר מזה – לצרכים שחשובים לראש הממשלה נתניהו ולישראל בעת הזו ובזירות האחרות", טען.
"ישראל מופתעת פעם אחר פעם. ישראל מופתעת במשא ומתן בין ארה"ב לאיראן. ברור שהאמריקנים העבירו לאיראנים הצעה, ולפי התגובות זה כנראה לא מוצא חן בעיני האיראנים. אני מקווה שהאמריקנים עומדים בעמדה הברורה שלהם – שצריך במסגרת הסכם לפרק את תשתיות ההעשרה האיראניות – אבל זה לא קרה בתיאום עם ישראל. גם לא הפסקת הלחימה עם החות'ים", הסביר.
"הדבר המרכזי שטראמפ הצליח להשיג זה מסגור מחדש של מדיניות החוץ שלו במזרח התיכון. ממצב שבו בממשל ביידן היה ריחוק של הממשל ממדינות המפרץ – יש התקרבות בין טראמפ למדינות המפרץ. יש אווירה של שיתוף פעולה, רצינות ומחויבות אמריקנית לאזור. במובן הזה, כשטראמפ אומר שזה טוב לישראל – הוא צודק. מה לא ראינו בביקור הזה? לא ראינו סיכומים של אף אחת מהסוגיות שעל הפרק. לכולנו היה ברור שטראמפ יגיע לאזור – זו תהיה הזדמנות לפתוח את הנורמליזציה. הדבר הזה היה צריך לקרות בעצירת הלחימה והפסקת אש ברצועת עזה, לכל הפחות. גם הסיפור האיראני עוד רחוק מלהגיע לידי פתרון", הוסיף.
"הביקור הזה לא מסיים דברים. מהזווית הישראלית – זה מה שאני רוצה שניקח מהביקור הזה. אני מאוד מקווה שנתניהו יתחיל לאסוף את ההזדמנויות המונחות בפניו. יש כאן עיצוב מחדש של המזרח התיכון, יש התייצבות מחדש של מדינות המפרץ סביב הנהגה אמריקנית – והנשיא טראמפ יכול לעשות דברים אחרים. הדברים יכולים להסתדר טוב לישראל", סיכם.